Måla hemmet med harmoni – en guide till färgutbudet från Jotun

08 april 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att måla ditt hem är inte bara en nödvändig uppgift för underhåll och skydd, det är också en möjlighet att skapa en harmonisk och inspirerande miljö där du trivs. Med Jotun-färger, en av världens ledande färgleverantörer, kan du ta din målningsupplevelse till nya höjder. I denna artikel kommer vi att utforska varumärket Jotun, dess filosofi, sortiment och ge dig värdefulla tips för att måla ditt hem med en harmonisk touch.

Kvalitet, innovation och hållbarhet

Jotun är ett varumärke som inte bara står för färg, utan för en livsstil. Med en historia som sträcker sig över nästan ett sekel har Jotun blivit ett globalt känt namn inom färgindustrin. Grundat 1926 i Norge, har Jotun byggt upp ett rykte för kvalitet, innovation och hållbarhet. Genom åren har Jotun fortsatt att vara en pionjär inom färgindustrin, genom att utveckla banbrytande teknologier och produkter som inte bara är vackra, utan också hållbara och miljövänliga. Deras sortiment omfattar allt från inomhus- och utomhusfärger till specialprodukter för specifika ytor och ändamål.

Jotun

Skapa harmoni med färger

Innan vi dyker in i praktiska tips för att måla ditt hem med Jotun-färger, låt oss först utforska färgpsykologi och hur olika färger kan påverka vår sinnesstämning och välbefinnande:

 • Blått: Symboliserar lugn och harmoni. Använd blått i vardagsrummet eller sovrummet för att skapa en avslappnad och fridfull atmosfär.
 • Grönt: Representerar tillväxt och balans. Måla köket eller matsalen i gröna toner för att främja hälsa och välbefinnande.
 • Gult: Förknippat med glädje och optimism. Använd gult i hallen eller entrén för att välkomna och skapa en positiv känsla.
 • Rött: Står för passion och energi. Måla ett accentvägg i vardagsrummet med rött för att skapa en stark och livlig atmosfär.
 • Neutrala färger: Som vitt, grått och beige kan användas för att skapa en tidlös och elegant bakgrund som kompletterar andra färger och inredningsstilar.

Praktiska tips för att måla med Jotun-färger

Nu när vi har förstått vikten av färgpsykologi, låt oss gå igenom några praktiska tips för att måla ditt hem med Jotun-färger för att skapa en harmonisk och balanserad miljö:

 1. Planera och förbered: Innan du börjar måla, se till att du har allt du behöver, inklusive färg, penslar, maskeringstejp och dropplakan. Förbered ytan genom att tvätta den noggrant och täcka eventuella möbler eller golv som inte ska målas.
 2. Välj rätt färger: Ta hänsyn till rummets syfte och din personliga smak när du väljer färger. Tänk på färgpsykologi och hur olika färger påverkar stämningen i rummet.
 3. Prova färgprov: Innan du målar hela rummet, testa färgprover på väggen för att se hur de ser ut i olika ljusförhållanden och hur de matchar rummets övriga inredning.
 4. Använd flera färger: För att skapa dimension och intresse, överväg att använda flera färger i ett rum. Måla en accentvägg i en annan färg eller använd två toner av samma färg för att skapa en subtil kontrast.
 5. Använd rätt teknik: När du målar, använd långa jämna drag för att undvika penselsträck och se till att du täcker hela ytan jämnt.
 6. Var tålmodig: Målning kan vara en tidskrävande process, så var tålmodig och ta dig tid att göra det ordentligt. Det kommer att vara värt det i slutändan när du njuter av det färdiga resultatet.

Fler nyheter