Din guide till att renovera fönster: Ett hemprojekt värt att överväga

07 juli 2023 Maja Bergman Lindberg
fönsterrenovering

editorial

För många nya husägare kan det verka skrämmande att ta sig an renovering av fönster. Ändå är det ett viktigt steg för att förbättra husets estetik, energieffektivitet och långvarig hållbarhet. Fönster som är i dåligt skick kan leda till ökade uppvärmnings- och kylningskostnader, samt sänka fastighetens övergripande värde. Genom att renovera dina fönster kan du förbättra ditt hem på många sätt.

När ska man överväga att renovera fönster?

Ett vanligt tecken på att det kan vara dags att renovera dina fönster är när du börjar märka drag. Det kan innebära att fönstren har börjat förlora sin isolerande förmåga. Andra indikatorer inkluderar svårighet att öppna och stänga fönster, färgflagnande, sprickor i glaset och kondens mellan glasrutorna.

Vad innebär det att renovera fönster?

En fönsterrenovering kan variera från en enkel ommålning till en fullständig utbyte av fönstret. Processen börjar med en noggrann utvärdering av fönstrens nuvarande skick. Därefter tas beslut om vilka åtgärder som behövs. Om fönstren är i överlag bra skick kan det räcka med att fräscha upp dem med ny färg. Om fönstren däremot visar tecken på röta eller skada kan det vara nödvändigt att utföra mer omfattande reparationer, såsom att byta ut delar av fönsterkarmen eller fönsterbågen.

fönsterrenovering

Vad behöver du tänka på innan du börjar renovera dina fönster?

Innan du sätter igång med att renovera dina fönster, finns det ett par saker du behöver tänka på. En av dessa är budget. Kostnaden för att renovera fönster kan variera beroende på omfattningen av arbetet och de material som används. Se till att du har en tydlig budget innan du påbörjar projektet. En annan faktor att ta hänsyn till är tidsramen. Beroende på storleken på ditt projekt kan en fönsterrenovering ta allt från några dagar till flera veckor. Det är viktigt att planera i förväg för att undvika onödig stress.

Hur väljer man rätt material?

När det gäller att välja rätt material för dina fönster, finns det ett par olika alternativ att överväga. Träfönster är traditionella och ger en klassisk känsla, men de kräver mer underhåll än andra material. PVC-fönster är ett mer underhållsfritt alternativ, medan aluminiumklädda träfönster kombinerar träets vackra utseende med aluminiumets hållbarhet.

Att anlita en professionell hantverkare

Även om du är händig kan det vara en bra idé att anlita en professionell hantverkare för att renovera fönster. En expert kommer inte bara att kunna utföra arbetet snabbt och effektivt, men kommer också att vara bekant med byggregler och säkerhetskrav. Dessutom kan en expert hjälpa dig att identifiera eventuella problem som du kanske inte har uppmärksammat på egen hand.

Fler nyheter